Makineden kaz civcivi çıkarma

Kuluçka makinesin den kaz civcivi çıkarmak gerçekten iyi gözlem , tecrübe ve dikkat gerektiren bir iştir.
Kaz yumurtası diğer kanatlı hayvanların yumurtalarına göre ebat olarak büyük olması ve sağlamlık bakımından sert olması sebebi ile çıkımı zor olan bir yumurtadır.
makineye konacak yumurtaların öncesinde sağlıklı ve uygun ortamlarda saklanmış olması gerekmektedir , (bunu sitedeki diğer yazılarda paylaşmıştık.) Sonrasında yumurtalar makineye yatay şekilde dizilmeli ve kesinlikle sıkışık olmamalıdırlar, yumurtaları makineye koymadan evvel , makine standart ısıda hazır halde olmalıdır.
Her kaz bakıcısının kendine ve makinesine özgü bir standardı olabilir bende kendime ait olan standartlardan yola çıkarak bu yazıyı yazıyorum. Makinenin içindeki ısı 37.7 olmalıdır , kaça ayarlarsanız ayarlayın fakat bu ısıyı ilk 13 gün tutturmaya gayret edin. makinenin içindeki nem 60-65 arası olmalıdır , ben bunu günlük hava durumuna göre 60-65 arası değiştirerek ayarlıyorum. yumurtaları makineye koyduktan sonra 13 gün boyunca makinenin içindeki yumurtaları kesinlikle yerlerinden oynatmayın , çünkü yavru bu 13 günlük süre zarfında oluşur , geri kalan günlerde gelişir bu yüzden bu 13 günlük sürede kesinlikle yumurtaların makinede sabit durması gerekir(makinenin çevirme motoru açık olmalı)  ilk 13 gün de oluşum süreci tamamlanan yumurtalar 14. günden 22. güne kadar  makineden çıkarılıp soğutma işlemine alınmalıdır bu soğutma işlemine 14. 10 dk dan başlayıp 22. güne kadar her gün 2 dk çoğaltılarak devam edilmelidir. her gün soğuyan yumurtaları 1 litre suya bir çay bardağı sirke katarak soğutmadan sonra (soğutma yapmadan önce yaparsanız yavrular ölebilir) fısfıs yardımı ile sirkeli su ile fısfıs layıp makineye öyle konmalıdır. 22. günden sonra 26. güne kadar olan süre zarfında yumurtalar aynı şekil tekrar dışarı çıkarılmalı 15 dk soğutulduktan sonra sirke siz su ile fısfıs lanarak  makineye konmalıdıır. Bunun sebebi yumurtanın üzerindeki gözenekler her geçen gün büyürler , özellikle son 5 gün çok büyümüş olurlar sirkeli su katarsak yumurtanın içindeki yavru zehirlenebilir. Bu yüzden 22. ve 26. gün lerde soğutmadan sonra fısfısın iine sirke katılmamalıdır. Yumurtalar çıkıma 27. gün sonu yada 28. gün başlarında alınmalıdır. Bu arada ilk 15 günden sonra nemi 70 -73 arası yapmanızda yarar var.
Not= Bunlar benim gözlemlerim , tekrar söylüyorum biri çıkıp sizlere başka değerler de  verebilir , onlara yanlıştır demiyorum , her makinenin standardı kalibrasyonu değişiktir.
0531 366 91 18

ÖNEMLİ NOT = Konu hakkında daha güncel ve detaylı yazılara ulaşmak için BURAYA tıklayınız. Keyifli okumalar.

Yorumlar